FUCHSIA

Fuchsian har seglat upp som en av mina krukfavoriter i sommar. Flera av de fuchsior som jag köpte som sticklingar i våras har tagit sig riktigt bra, speciellt när jag nu har lärt mig att dom inte alls gillar att stå i direkt sol.
 
Foto:trädgårdsnooben

Påtat i trädgården har jag gjort i flera år men det är först nu som nybliven pensionär som jag har gett mig in i odlandets värld fullt ut 🙂! När jag för drygt ett år sedan startade ett instagram-konto (@tradgards_nooben) upptäckte jag också att jag ville lära mig mer om de växter som jag fotar och lägger upp bilder på. Här kommer en kort sammanställning om vad jag har hittat och lärt mig om Fuchsia:

Snabbfakta om Fuchsia

Vetenskapligt namn (Latin): Fuchsia
Familj: Dunörtsväxter (Onagraceae)

  • En klassisk och populär sommarväxt med blommor i olika färger och storlekar.
  • Passar ypperligt både i ampel, balkonglåda och rabatt.
  • Gillar svenska kalla och regniga somrar.
  • Flerårig, men är i allmänhet inte speciellt frosttålig.
  • Förökning kan endast ske via sticklingar då fröna inte kan ge sortäkta avkommor.
  • Det finns 120 olika arter av fuchsia och tusentals hybrider och det är dessa som vanligen odlas som prydnadsväxter. Hybrider kan ha fler kronblad än arterna.
  • De flesta av fuchsiasläktets arter kommer ursprungligen från Sydamerika. Några kommer från Nya Zeeland, Tahiti och Centralamerika.
  • Övervattning är troligen den vanligaste dödsorsaken av fuchsior.
  • Man kan inte klippa ihjäl en fuchsia.
  • De flesta fuchsior måste formas genom toppning och beskärning och odlas i kruka, då det är lättare att förodla dem och sedan ta dem in och ut för vinterförvaring
  • Fuchsia är relativt mottaglig för vita flygare, bladlöss och spinn, särskilt om den inte får tillräckligt med vatten. 
  • Lätt att forma till stamträd.

Beskrivning
Höjd:
25-100 cm
Blommor: Blommorna kan vara allt från små som en hasselnöt till stora som en knuten hand och är hängande och kjolliknande. De har fyra långa, smala foderblad och kronblad av varierande antal.
Foderbladen skyddar knoppen, öppnar sig, viker sig ibland uppåt som vingar och släpper ut en ”kjol”, snäv och rak eller bullig och i avvikande färg. Ståndarna hänger långt nedanför kjolen och bidrar till blommans skönhet.
Färg: Förr hade Fuchsian oftast mörkröda blommor och fick smeknamnet Kristi blodsdroppe. Nu varierar färgen på blommorna mellan arterna från rent vitt och rosa i alla tänkbara nyanser till djupaste rött, lila och purpur, nästan svart. Och så klart färgen fuchsia som påminner om magenta och som fått sitt namn efter blomman. Det finns också några få arter som är gula.
Bladen Friskt gröna, ellipsformiga blad ibland med fintandade kanter och rosa mittnerv och lilatonad undersida. De sitter parvis och rätt tätt på grenarna

Plantering och skötsel
Växtsätt: Fuchsior växer upprätt, utbrett eller hängande.
Skötsel: De tidiga fuchsiorna kan man ha på fönsterbräden men de trivs också i inglasade uterum. När våren kommer ställer man ut dem, där de då trivs ännu bättre. Plantera om de nyinköpta plantorna i större kruka och ny, näringsrik jord. Låt inte jorden torka ut, inte heller stå blöt. Tips: Ta kontinuerligt bort allt överblommat, så fortsätter plantan att producera blommor istället för att näringen ska gå till att sätta fröställningar.
Trivsel: Fuchsian gillar inte att stå i full sol utan trivs bäst på halvskuggig plats, skyddad mot vind.

Jord: Näringsrik blomjord, urnjord eller pelargonjord blandat med sandjord. Man kan även blanda egen jord med lika delar torv.
Vattning: Regelbunden sparsam vattning rekommenderas. Låt den aldrig stå med vatten på fatet.
Näring: Långtidsverkande näring och flytande trädgårdsnäring.
Förökning: Fuchsian förökas genom sticklingar. En helst icke-blommande grentopp med tre par blad är det bästa. Rota sticklingen i vatten eller såjord eller bäst av allt, i ren sand.

Beskärning: Behöver inte beskäras och toppas, och många arter grenar sig rikligt själva, men om man vill få ett buskigt växtsätt som även ger mer blomning så toppar man den nya plantan i samband med första omplanteringen och fortsätter sedan på motsvarande sätt med övriga grenar som toppas över två bladpar.
Övervintring Enklast är att övervintra fuchsian ljust och svalt, 3-5 grader. Inför vintern och när den tas fram på våren är det lämpligt att man skär ner den till 5-15. Besiktiga plantan innan den tas in och ta bort vissna blad och blommor för att undvika ohyra och mögelangrepp. Tips: Lägg isbitar eller snöbollar på jorden, så kan de sakta förse fuchsian med vatten under vinterförvaringen.

Kuriosa

  • Fuchsior är ätliga! Dekorera tårtor med blad och blommor!
  • I Nya Zeeland finns det en inhemsk art, Fuchsia excorticata, som är ett träd som kan bli upp till 15 meter högt. Annars är de flesta arterna buskar som kan vara mellan 20 centimeter och 4 meter höga.
 
Foto:trädgårdsnooben  
Foto:trädgårdsnooben

Kommentera här: