MAHONIA

Snabbfakta om Mahonia
- Latinskt namn: Mahonia aquifolium
- Kallas ibland "nordens mimosa" för de vackra blommornas skull.
- Fin blomning och dekorativa och användbara bär.
- Låg buske med ojämnt och glest växtsätt, men mycket vackert bladverk.
- Den är både lättodlad och tålig, men bladen har med sylvassa taggar.
- Mahonia är mycket uppskattad av bin och andra pollinerare.
- Det taggiga bladverket lockar inga betande djur, och sällan ens insekter.
- Zon I – II (IV).
Beskrivning
Höjd: 0,5-1,5 m beroende på läge och sort.
Bredd: 1-1,5 m.
Livslängd: Lång, minst 50 år.
Vår: Mahonia blommar i april-maj med klasar av klargula blommor, som doftar starkt av honung. De nya bladen är blankt ljusgröna, ibland med kopparton.
Sommar: Under sommaren är busken diskret, men vacker. Bladen är mörkgröna, styva och högblanka.
Höst: Bären mognar från slutet av juli till början av september. De är blådaggiga, knappt centimeterlånga och sitter i klasar. I soliga lägen färgas enstaka blad kraftigt lackröda senare på hösten.
Vinter: Mahonian behåller bladen hela vintern. I utsatta lägen kan den dock få torkskador på vårkanten.
Plantering och skötsel
Trivsel: Mahonia klarar allt från full skugga till full sol, men blir bäst i lätt skugga.
Jord: Väldränerad men inte torr. I övrigt anspråkslös.
Plantering: Plantera mahonia på våren, så djupt som den står i krukan. Stödvattna vid torrt väder första sommaren
Skötsel: Kräver ingen speciell skötsel. Förvuxna och fula plantor kommer tillbaka fint om de skärs ner till ett par decimeters höjd.
Beskärning: Mahonia kan beskäras under april och augusti, men blir oftast finast om den får växa fritt.
Kuriosa: Bladverket är mycket fint till buketter och kransar. Tidigare förekom t.o.m. kommersiell odling av mahonia i Sverige för kransbindning.
Barken och rötterna innehåller berberin, som används både som textilfärg och naturläkemedel.

Bären är ofarliga, men mycket sura och knappast något att äta direkt från busken.
Saft: Det ska gå att göra gelé på dem. En liter socker på två liter bär, så det krävs mycket socker för att neutralisera bärens syrlighet.