OREGANO

Oreganon här på bilden växer vilt nere vid vår badplats!
Självklart har oregano också en given plats i pallkragen hemma i trädgården, eftersom den är så älskad av både fjärilar och humlor. Dessutom är den fin i blombuketter och naturligtvis och framför allt är den ju en användbar krydda i köket.
 
Foto:trädgårdsnoobe

Påtat i trädgården har jag gjort i många år men det är först nu som nybliven pensionär som jag har gett mig in i odlandets värld på allvar. När jag i våras startade ett instagram-konto (@tradgards_nooben) upptäckte jag att jag ville fördjupa mig och lära mig mer om de växter som jag fotar och lägger upp där.
Här är ett hopkok över vad jag har lärt mig om
Oregano:
 
Snabbfakta om Oregano
Latin: Origanum vulgare
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)

  • Oregano kallas även för kungsmynta, fast den inte är någon mynta, eller vildmejram.
  • Oregano brukar vara bland det första man vill plantera i sin kryddgård.
  • Den går också att odla i kruka om vinterklimatet är för bistert.
  • Oregano fullkomligen kryllar av humlor och bin under blomningen.
  • Från Italien har vi fått seden att krydda pizzan med oregano.
  • Samma krydda fanns redan vildväxande i Sverige.
  • Flerårig
  • Härdig i södra Sverige

Beskrivning:
Höjd: ca 40 cm (kan växa sig riktigt hög, till omkring 80 cm)
Färg: Vackra lila blommor
Bladverk: Små, äggrunda, aromatiska och sitter längs stjälken.
Växtsätt: Tät liten buske
Blomning: juli/augusti.

Plantering och skötsel
Trivsel:
Soligt läge
Jord: Den tycker inte om att stå fuktigt. Dålig dränering är en styggelse. Jorden skall helst vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik.
Försådd: Bra idé att förkultivera oregano inomhus under mars-april innan man planterar ut den så att den kan få växa sig stark och tålig. Detta kan man göra från fröer eller som små plantor.
Skötsel: Oregano är en torktålig växt, och behöver därför inte vattnas särskilt ofta. 
Förökning är mycket enkelt: det är bara att dela plantan och se till att det följer med rötter. Sprider sig väldigt lätt med rotskott.
Beskärning: Vill man formklippa plantan för snygghetens skull är det bäst att göra det på våren. Oreganon behöver få vara ifred när den förbereder sig för vintern. Vill du ändå klippa på hösten skall detta göras med försiktighet.
Övervintring:nOreganon kan stå kvar utomhus då den är härdig. Täck gärna krukorna med säckväv, frigolit eller annat värmande material. Lite vatten speciellt på våren innan de kommit igång och bildat nya rötter.

Användning:

  • Skörda hela kvistar med blommor en torr, solig förmiddag strax efter det att daggen försvunnit. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats.
  • Det går även att frysa in färska blad.
  • Naturligtvis använder man också färska blommor och blad från det egna kryddlandet direkt i matlagningen.
  • Oregano passar till så mycket. Bara den egna fantasin sätter gränserna. Här kommer ändå några förslag: använd oregano färsk eller torkad till pasta, pizza, kötträtter, sås, stuvning, sallad, tomat- och osträtter.
  • Prova att krydda olja eller vinäger med oregano, gärna i kombination med några andra av dina favoriter bland kryddorna.
  • Blommorna kan också torkas som eterneller.

Varianter

  • Det finns flera varianter av oregano, tex. grekisk oregano (Origanum heracleoticum) som har starkare smak och vita blommor.
  • För skuggigare partier är gulbladig oregano/guldoregano (Origanum vulgare 'aureum') att rekommendera.
  • Lågväxande oregano (Origanum vulgare compacta) är också ett intressant alternativ.
  • Bäst är ändå att börja med den vanliga oreganon och sedan eventuellt bygga ut med fler varianter efterhand.
Kuriosa
  • Oregano är en klassisk kulturväxt och hör till en av de många kryddor som historiskt har använts som läkemedelsväxt, vilket var anledningen till att den odlades mycket i kryddträdgårdar kring kloster.
  • Oregano tillskrivs många olika läkande egenskaper och innehåller flera viktiga näringsämnen. Oregano påstås exempelvis vara antiinflammatorisk och innehåller antioxidanter som är viktiga för att immunförsvaret ska bli starkt.
 
Foto:trädgårdsnooben
https://www.plantagen.se/oregano.html; https://www.odla.nu/vaxtlexikon/oregano
     

Kommentera här: